Dec 15, 2008

Kelebihan Ayat Kursi

Post subject: Kelebihan Ayat Kursi
Assalamualaikum,

Saya nak tanya berkenaan hadis2 yang menyatakan kelebihan ayat Kursi. Kebelakangan ini banyak tersebar email berkenaan khasiat ayat2 al_Quran. Yang terbaru ada saya 'paste'kan di bawah. Saya ingin kepastian dan jika benar hadis2 yang disebutkan adalah sahih, bolehkah pihak AAN mengesahkannya. Terima kasih.

---------------email yang disebarkan--------------------------
Sejarah Ayat Kursi
Ayat ini diturunkan setelah hijrah. Semasa penurunannya ia telah diiringi oleh beribu-ribu malaikat kerana kehebatan dan kemuliaannya. Syaitan dan iblis juga menjadi gempar kerana adanya satu perintang dalam perjuangan mereka. Rasullah S.A.W. dengan segera memerintahkan Zaid b Sabit menulis serta menyebarkannya.

Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan khusyuk setiap kali selepas sembahyang fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali keluar masuk rumah atau hendak musafir, InsyaAllah akan terpeliharalah dirinya dari godaan syaitan, kejahatan manusia, binatang buas yang akan memudaratkan dirinya bahkan keluarga, anak-anak, harta bendanya juga akan terpelihara dengan izin Allah S.W.T.

Mengikut keterangan dari kitab"Asraarul Mufidah" sesiapa mengamalkan membacanya setiap hari sebanyak 18 kali maka akan dibukakan dadanya dengan berbagai hikmah, dimurahkan rezekinya, dinaikkan darjatnya dan diberikannya pengaruh sehingga semua orang akan menghormatinya serta terpelihara ia dari segala bencana dengan izin Allah.

Syeikh Abu Abbas ada menerangkan, siapa yang membacanya sebanyak 50 kali lalu ditiupkannya pada air hujan kemudian diminumnya, InsyaAllah Allah akan mencerdaskan akal fikirannya serta memudahkannya menerima ilmu pengetahuan.

Untuk amalan kita semua.....
Fadhilat Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-Hadis Rasullullah S.A.W. bersabda bermaksud: "Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi, Allah hilangkan segala kefakiran di depan matanya."

Sabda baginda lagi; "Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat, kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat, Allah memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar." Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad.

Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan. Pengamal ayat Kursi juga, dengan izin Allah, akan terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah.

Mengamalkan bacaan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanannya.

Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh khusyuk, Insya-Allah, boleh menyebabkan syaitan dan jin terbakar.

Jika anda berpindah ke rumah baru maka pada malam pertama anda menduduki rumah itu eloklah anda membaca ayat Kursi 100 kali, insya-Allah mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar daripada gangguan lahir dan batin.

Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, ia akan berada dalam lindungan Allah hingga sembahyang yang lain.

Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut, dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya & ahli rumah2 di sekitarnya.

Barang siapa membaca ayat Al-Kursi diakhir tiap-tiap sembahyang Fardhu, Allah menganugerahkan dia hati-hati orang yang bersyukur, perbuatan-perbuatan orang yang benar, pahala nabi-nabi, juga Allah melimpahkan padanya rahmat.

Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya, mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.

Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah azza wajalla akan mengendalikan pengambilan rohnya dan ia adalah seperti orang yang berperang bersama nabi Allah sehingga mati syahid.

Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya.

Dari Abdullah bin 'Amr r.a. , Rasullullah S.A.W. bersabda,

" SAMPAIKANLAH PESANKU BIARPUN SATU AYAT...."

-------------------------------------------------------------------------------
alitantawi

Maaf di atas kelewatan menjawab soalan anda.
-Secara ringkasnya, di dalam petikan yang anda hantarkan di sini, kebanyakannya tidak mempunyai sandaran daripada Al-Quran atau hadith sahih sepanjang pencarian saya sekadar mampu, wallahu a’lam.

-Cuma yang ada hanyalah petikan hadith yang berada di hujung iaitu ‘sampaikanlah dariku walaupun satu ayat’ yang merupakan hadith sahih, diriwayatkan oleh al-Bukhari.

-Tentang kelebihan ayat al-Kursi, memang ia ada di dalam beberapa hadith yang sahih, antaranya ialah sebuah hadith riwayat Muslim yang menyatakan bahawa ia adalah antara ayat yang paling agung dalam Al-Quran.

- Begitu juga dalam sebuah hadith sahih yang lain (riwyat al-Bukhari), Rasulullah SAW menyatakan bahawa ia adalah ayat yang memelihara pembacanya apabila dibaca ketika ingin tidur dan ia adalah penghalau syaitan.

wallahu a'lam

1 comments:

Mohamad Firdaus said...

Assalamualaikum..

Sy seorg pelajar.sy mengharap kan amalan yg dapat membantu sy menguatkn ingatan sy, mencerdikkn akal fikiran sy, dan sy selalu berdoa pada Allah beri sy kekuatan utk bangun solat ditengah mlm utk melepaskan kerinduan pada nya dan menceritakan semua mslh pada nya.sy pengamal membaca yasin setiap pagi,baca Al-kahfi setiap mlm jumaat,seorg yg seronok melihat org gembira dgn kata2 sy.tetapi sy sering kali cepat putus asa dgn cara sy sendiri dlm semua hal.sy juga menghafaz ayat2 quran,tetapi sy sering kali berasa tidak pernah puas dgn cara saya dan nk lebih sehingga melakukan byk kesilapan.sy wat semua nya ikhlas tetapi akan menjadi sebalik nya jika orang pandang dan mengagumi sy.

Post a Comment