Dec 25, 2008

Takhrij Hadis Petik Dari Berita Harian

Tuan,
tolong ana tahrijkan hadis yg ana petik dari bharian.

1]Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Sesiapa yang membaca al-Quran dan beramal dengan apa yang terkandung di dalamnya, ibu bapanya akan dipakaikan mahkota pada hari kiamat yang sinarannya akan melebihi daripada cahaya matahari jika matahari itu berada di dalam rumahnya di dunia ini. Jadi bayangkanlah bagaimana pula orang yang dirinya sendiri mengamalkan dengannya.”

2]Al-Quran juga dapat memberi syafaat (pertolongan) paling tinggi di sisi Allah pada hari kiamat berpandukan kepada sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Tidak ada syafaat yang paling tinggi melainkan al-Quran yang bukan Nabi dan bukan malaikat dan sebagainya.”

3]Dalam hadis Rasulullah SAW, Baginda ada menyebut mengenai orang yang tidak ada langsung membaca al-Quran dan rongga mulutnya kosong dengan ayat al-Quran seperti rumah kosong daripada penghuni.

Sabda Baginda yang bermaksud: “Sesungguhnya orang yang tidak ada pada rongganya sedikitpun daripada al-Quran seperti rumah yang ditinggalkan kosong.”

4]Al-Quran juga dapat memberi syafaat (pertolongan) paling tinggi di sisi Allah pada hari kiamat berpandukan kepada sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Tidak ada syafaat yang paling tinggi melainkan al-Quran yang bukan Nabi dan bukan malaikat dan sebagainya.”

http://www.bharian.com.my/m/BHarian/Saturday/Agama/20070210110023/Article/

**harap sesapa yg ada autoriti dapat menegur media massa supaya hadis2 yg dikeluarkan di dada akhbar dan tv disertakan dgn takhrijnya serta darjah kekuatan hadis tu samada sohih,hasan atau doif.
mufti perlis yg boleh tegur kot??? hehehe

***welcome home tuan haji thtl. ana benar2 rindukan sentuhan tuan.
moga2 dapat kongsi pengalaman tuan semasa menunaikan haji.
err ade cerita2 magic ke masa kat mekah tu?? mana la tahu sejibik mcm cerita2 magic by ust hj daud che ngah. heheheTakhrij dan tahqiq:

1) Statusnya Dha'if kata al-Albani dalam Dha'if Abu Daud (1453), Dha'if alTarghiib (861) dan Dha'if alJaami' (5762) dari jalur Sahl bin Mu'adz

2) Belum dapat dikesan, tapi besar kemungkinan juga Dha'if. (akan diupdate bila ditemui kelak)

3) Dha'if, penilaian al-Albani dalam Dha'if alTermidzi (2913) dan Dha'if alJaami' (1524) dari jalur Ibn 'Abbas ra.

BH ni sebuah akhbar harian nasional dan ia terbuka kepada semua jenis artikel dan semua jenis penulis. Jika kita tidak rajin tangan menghulur artikel, maka berleluasalah pelbagai jenis artikel yang seperti ini di dada harian perdana.

sekian

0 comments:

Post a Comment