Jan 21, 2009

Hadis Allah Melihat Hati Kamu

Salam

setahu saya ada satu hadis yg matannya "Allah tidak melihat kepada wajah dan harta kamu semua, tetapi Allah melihat kepada hati2 kamu dan dan amalan2 kamu"

mintak tlong bagi syrah bagi hadis ini kerana ada pihak yang cuba mengekploitasikan hadis ini untuk tjuan peribadi..sekian. Wassalam

**************
thtl
Maqam 7

Wassalam

al-Jawab:

Matn asalnya dalam sahih Muslim (# 4651) dari Abu Hurayra ra:

إن الله لا ينظر إلى صوركم وأموالكم . ولكن ينظر إلى قلوبكم وأعمالكم

Kata al-Qurthubi:

Ini ada sebuah hadith yg agung yang membawa maksud tidak boleh terburu-buru dalam menilai baik/buruk seseorang dengan hanya melihat amalan zahirnya. Ini kerana hanya Allah SWT saja yang tahu akan isi hatinya.

Maka tidak boleh keterlaluan menyanjung seseorang kerana ketekunannya melakukan pelbagai amal soleh, begitu juga tidak boleh menghina seseorang kerana melakukan perbuatan yg buruk. Ini kerana hatinya kita belum tahu. Demikian ulas al-Qurthubi dalam tafsirnya.

Hadith ni memang benar telah dimanipulasi oleh golongan tertentu untuk melanggar hukum Islam, contohnya, mereka enggan menutup aurat lalu menggunakan hadith ini, bahawa iman itu dihati, bukan luaran (menutup aurat). Belum tentu orang yang menutup aurat itu baik hatinya.

Kalau kita ikut panduan Imam al-Qurthubi, kita tidak mencela golongan yang berkata demikian kerana kemungkinan mereka masih belum jelas akan isu aurat dan kewajiban menutupnya.

sekian

0 comments:

Post a Comment